Diyarbakır Barosu: Tek bir kayba daha tahammülümüz yok

DİYARBAKIR– Denizli Barosu’nun önceki dönem başkanlarından Mehmet Erdal Çam ve emekli icra müdürü Özcan Çavdar, mesleki faaliyetlerinden ötürü 21 Eylül 2023 tarihinde Muğla’nın Bodrum ilçesinde Galip Ö. tarafından öldürüldü. Diyarbakır Barosu, meslektaşlarının katledilmesine tepki göstermek, son dönemlerde avukatlara yönelik artan saldırılara dikkat çekmek ve yetkililerin gerekli adımları ivedilikle atmalarını sağlamak amacıyla bugün Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren’in okuduğu açıklamada, “Tek bir kayba daha tahammülümüz yok” denildi.

‘ÖZEL ÖNLEM ALINMALI’

Yaralanan ve öldürülen meslektaşlarını anan Eren, avukatların her geçen gün daha fazla öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların mağduru haline geldiğini söyledi. Avukatların bu saldırılarla karşı karşıya kalmalarının nedeninin, yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirmek olduğunu belirten Eren, “Münferitmiş gibi görülen bu saldırılar, aynı zamanda avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine yöneliktir. Avukata yönelik şiddetin temelinde, avukatın mesleki faaliyetleri, görevlerini yaparken müvekkilleriyle özdeşleştirilmeleri veya savunma hakkının etkin kullanılması için mücadele ederken bu görevin ifasını önleme niyeti yer almaktadır. Bizler, avukatlık mesleği kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin, niteliği gereği çekişme ve uyuşmazlık içerdiğini biliyoruz. Avukata yönelik şiddet, toplumun genelinde gözlenen şiddet eğiliminden veya diğer meslek mensuplarına yönelik şiddetten önemli farklılıklar içermektedir. Bu nedenle, avukata yönelik şiddete ilişkin gerekli adımlar atılarak, özel olarak önlem alınması elzemdir” dedi.

‘BİZ BU GÖREVİ ÜSTLENMEZSEK ADALET İŞLEMEZ’

Saldırganların bu cüreti mesleğin itibarsızlaştırılması çabasından ve cezasızlık politikalarından aldığını ifade eden Eren, infaz kanunlarında yapılan değişikliklerle cezasızlık politikalarının daha da derinleştiğini belirtti: “Avukata yönelik şiddetle ciddi bir politika benimsenerek mücadele edilmediği sürece, tekil vakalarda verilen ancak infaz düzenlemeleri nedeniyle göstermelik kalan cezalarla yol alınması mümkün değildir. Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz: Mesleğimizi yaparken, görevimizi ifa ederken can veriyoruz. Avukat tehdit altındaysa, hak arama özgürlüğü de tehdit altındadır. Bizler dava dosyalarının tarafı değil, vekiliyiz. Vekalet etmek mesleğimizin gereğidir. Biz bu görevi üstlenmezsek adalet işlemez. Bize saldıranların bile muhtaç oldukları savunma hakkı kullanılamaz. Bizler bu görevi, şu veya bu kişilerin menfaati için değil, adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesi için yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Eren, açıklamanın ardından avukatların taleplerini sıraladı:

“Yeni yasama döneminde, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmalı, konuyla ilgili TBMM araştırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar Birliğinin, Adalet Bakanlığına sunduğu önerilerde yer alan gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir.
Devletin tüm kurumlarında ve yurttaşlarda, avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık yaratılmalı ve buna ilişkin somut çalışmalar hayata geçirilmelidir.” (DUVAR)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir